Fitoterapia czyli Ziołolecznictwo

to dział medycyny i farmakologii zajmujący się wytwarzaniem leków ziołowych z naturalnych bądź przetworzonych surowców uzyskiwanych z roślin leczniczych oraz ich stosowaniem w profilaktyce i terapii chorób.

- Energia - Dobre Samopoczucie -Oczyszczanie -

Jakie zioła wpływają na nasze zdrowie?

 

 

Kurkuma - Ma właściwości wspomagające wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Utrzymuje w dobrej formie wątrobę i woreczek żółciowy ,a nawet chroni je przed uszkodzeniami.

 

Młody jęczmień – jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E , beta-karotenu) żelaza , magnezu, wapnia i cynku. W porównaniu z innymi roślinami , młody jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

 

 Jagody Acai – naturalna bomba witaminowo – odżywcza. Dzięki wysokiej zawartości błonnika ,można zalecić je wszystkim osobom odchudzającym się.

 

Jagody Goji – Jagody Goji zawierają wiele sładników odżywczych. W jagodach goji znajdziemy witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których, 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. W dodatku jagody Goji są bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, miedzi, fosforu, selenu i germanu, który ma udowodnione działanie antyrakowe.

 

 Wyciąg z pokrzywy indyjskiej – jest stosowany głównie w procesie odchudzania, ze względu na swe wyjątkowe właściwości rozkładu tłuszczu w komórkach. Stymuluje enzymy regulujące wzrost masy mięśniowej, co zapoczątkuje proces utraty zbędnych kilogramów. Tłuszcz w mięśniach zostaje przetworzony w energię, a synteza białek rozwija masę mięśniową , co w konsekwencji usuwa nadmiar zbędnej tkanki tłuszczowej.

 

 Pokrzywa zwyczajna – to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sok z pokrzywy wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji np. złogów kwasu moczowego. Przeciwdziała równocześnie zatrzymywaniu płynów w organizmie. Ułatwia przemianę materii.

 

 

Natura to zdrowie

Zioła na oczyszczenie organizmu

 

 

Ostropest – doskonale chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn dostarczanych do organizmu np. przez alkohol, leki, pestycydy i wszechobecną chemią spożywczą. Zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się szkodliwych substancji z jej powierzchnią.

 

Karczochy – są dobrym źródłem niektórych składników mineralnych, zwłaszcza potasu, magnezu i żelaza. Ceni się je ze względu na wysoką zawartość inuliny-związku, który jest prebiotykiem i korzystnie wpływa na rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a przez to poprawia funkcje układu trawiennego. Cynaryna zawarta w soku z karczocha polecana jest osobom zmagającym się z zchorzeniami układu pokarmowego.

 

 

Kudzu – ze względu na składniki w nim obecne, charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, przez co zapobiega nowotworzeniu i tym samym zapobiega rozwojowi nowotworów. Wspomaga odtruwanie organizmu z toksycznych substancji.