OGÓRKI MAŁOSOLNE
Składniki:
- koper
- ogórki
- kilka kawałków obranego chrzanu
- ząbki czosnku
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Na dnie słoika ułożyłam warstwę kopru. Końcówki umytych ogórków odcięłam. Następnie włożyłam je do słoika. Do nich dołożyłam kilka kawałków obranego chrzanu i ząbki czosnku. Całość ponownie przykryłam koprem. Czas na zalewę: do 1 l przegotowanej wody dodałam łyżkę soli i wymieszałam do rozpuszczenia. Tak przygotowaną zalewę wlewam do słoika.
Pasteryzujemy i mamy gotowe. Smacznego!
Przepis Pani Joli
Serniczek wiśniowy (bez pieczenia, hiper szybki i zdrowy)
Hiper szybki deser bez wyrzutów sumienia? Proszę bardzo! Dla wielbicieli kwaskowych smaków będzie idealny. A jeśli wolisz słodsze desery dodaj dodatkowo łyżkę miodu lub syropu daktylowego.
Składniki na 5 małych porcji lub 3 większe:
- 250g twarogu półtłustego
- ok. 250g mrożonych wiśni
- 1 banan
- łyżka miodu lub syropu daktylowego
Sposób przygotowania:
- Z odmrożonych wiśni odlej sok.
- Zmiksuj składniki na gładki krem.
- Rozłóż serniczki do naczynek i skrop je odrobiną soku wiśniowego.
Wartość odżywcza porcji serniczka wiśniowego (przy 5 porcjach):
- Energia: 129 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
Serniczek wiśniowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: C, B2, B6, B12.
SMACZNEGO:)
Szybki gulasz z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
- Pierś z kurczaka - 2 średnie sztuki (po ok. 150 - 200g) (może być także pierś z indyka)
- Cebula - 2 sztuki
- Pieczarki - 12 sztuk
- Marchew - 2 sztuki
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Papryka - 2 sztuki
- Pomidory w puszce - 2 puszki (w sezonie świeże)
- Natka pietruszki - pęczek
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, zioła prowansalskie
- Olej rzepakowy - łyżka
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę, natrzyj dużą ilością przypraw i wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż aż się zarumieni.
- Zdejmuj usmażone mięso na talerzyk.
- Na patelnię wlej olej i wsyp posiekaną w kostkę cebulę - smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj posiekane pieczarki,wszystkie warzywa włącznie z pomidorami oraz usmażone wcześniej mięso.
- Całość duś przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji gulaszu z kurczakiem:
- Energia: 236 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 12 g
Gulasz z kurczakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP.