OGÓRKI MAŁOSOLNE

Składniki:

  • koper
  • ogórki
  • kilka kawałków obranego chrzanu
  • ząbki czosnku

Zalewa:

 

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

Na dnie słoika ułożyłam warstwę kopru. Końcówki umytych ogórków odcięłam. Następnie włożyłam je do słoika. Do nich dołożyłam kilka kawałków obranego chrzanu i ząbki czosnku. Całość ponownie przykryłam koprem. Czas na zalewę: do 1 l przegotowanej wody dodałam łyżkę soli i wymieszałam do rozpuszczenia. Tak przygotowaną zalewę wlewam do słoika.

Pasteryzujemy i mamy gotowe. Smacznego!

Przepis Pani Joli


Jedzmy zdrowo i różnorodnie.

Serniczek wiśniowy (bez pieczenia, hiper szybki i zdrowy)

Hiper szybki deser bez wyrzutów sumienia? Proszę bardzo! Dla wielbicieli kwaskowych smaków będzie idealny. A jeśli wolisz słodsze desery dodaj dodatkowo łyżkę miodu lub syropu daktylowego. 


Składniki na 5 małych porcji lub 3 większe:

  • 250g twarogu półtłustego
  • ok. 250g mrożonych wiśni
  • 1 banan
  • łyżka miodu lub syropu daktylowego



Sposób przygotowania:

  • Z odmrożonych wiśni odlej sok.
  • Zmiksuj składniki na gładki krem.
  • Rozłóż serniczki do naczynek i skrop je odrobiną soku wiśniowego.



Wartość odżywcza porcji serniczka wiśniowego (przy 5 porcjach):

  • Energia: 129  kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g



Serniczek wiśniowy jest dobrym źródłem

  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: C, B2, B6, B12.

SMACZNEGO:)

Szybki gulasz z kurczakiem

Szybki gulasz z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • Pierś z kurczaka - 2 średnie sztuki (po ok. 150 - 200g) (może być także pierś z indyka)
  • Cebula - 2 sztuki
  • Pieczarki - 12 sztuk
  • Marchew - 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • Papryka - 2 sztuki
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (w sezonie świeże)
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy - łyżka



Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w kostkę, natrzyj dużą ilością przypraw i wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż aż się zarumieni.
  • Zdejmuj usmażone mięso na talerzyk. 
  • Na patelnię wlej olej i wsyp posiekaną w kostkę cebulę - smaż przez kilka minut. 
  • Następnie dodaj posiekane pieczarki,wszystkie warzywa włącznie z pomidorami oraz usmażone wcześniej mięso.
  • Całość duś przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.



Wartość odżywcza porcji gulaszu z kurczakiem:

  • Energia: 236  kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik pokarmowy: 12 g



Gulasz z kurczakiem jest dobrym źródłem

  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP.